Районът ни е с богато наситени природни дадености и атрактивни забележителности. Сред тях са Ягодинската пещера, Орлово око-извисена над Ягодинската скала, Буйновското ждрело, Дяволското гърло, Триградско ждрело, които са световно известни. Освен това очароващи и оставящи трайни впечатления в човешкото съзнание са Дяволският мост –на 2,3 км от разклона за с.Чала, от които 1,7 км може да с изминат и с автмобил, а останалите 600 м по маркирана екопътека.За достигане от Скалният феномен до р.Буйновска, пътеката не е ремонтирана и не е безопасна.Не се препоръчва прехода през този участък без водачи.

Не пропускайте да посетите архитектурната забележителност- Кемеров мост-изграден към края на XVI ВЕК върху основите на стар римки мост-свръзвал древният Филипопол с Никополис ад Нестум /сега близо до с.Гърмен/ .Мостът е най-големият едносводов каменен мост в района, връх “Виденица” /Гьозтепе/ (предполагаемо светилище на бог Дионисий) и биосферен резерват “Кастракли” с чудните скални образувания, върху които са „накацали” черборови насаждения по на 200-250 години и страховитото Ждрело на р.Кастраклий.

 

На 50 минути път от къща за гости „При езерото” в посока Кемеров мост може да се види най-старото и високо смърчово дърво в района-същото е обозначено със съответна маркировка и е под спецалната защита на РИОСВ и ДГС-Борино.

По пътя към Кемеровият мост,след м.”Прегюма „ вляво и вдясно са двете калета –Малкото кале и Голямото кале-от които се откриват прекрасни гледки наоколо, като тези две калета /укрепени крепости- тур./ са свързани с множество лгенди и предания за скрити съкрвища и заличени входове на скривалищата към тях.

Тези забележителности са на пътя на маркирана екпътека от х.Орфей до м.Кемера.

От тук туристите могат да поемат по маркирани еко пътеки и да посетят исторически и природни забележителности като „Партизанска поляна”, „Вековното дърво”, „Кемеров мост”, хижа „Козият рог”, язовир Кастракли, ждрелото на р.Кастракли, едноименният биосферен резерват, както и да достигнат до пещерите „Триъгълната” и „Еминов дол”

Има възможност да се ораганизират велотурове по маршрути достигащи -Ягодинската пещера на юг или яз.Широка поляна на запад.Районът е любимо място на билкари и гъбари.Най-атрактивните сезони за посещения са пролет-лято-есен.