Село Борино се намира на 1140 м. надморска височина, в Западната част на Орфеевата планина Родопи. То е разположено в котловина, която е сякаш огромна черга изтъкана от ръцете на боринчанката. Цветовете в нея са взети от природата - зеленото от картофените ниви и обширните ливади, кафявите нишки са многото горски пътеки водещи до места непознати за човека. Борино е пример за етническа толерантност, където живеят като съседи /комшии/ - турци, българи, българи-мохамедани и роми, за които има поговорка, че са по-близки от роднина. Като общински център Борино включва още населените места: с.Ягодина, с.Чала, с.Кожари и с.Буйново.

При нас Вие може да видите многообразната материална култура на три етноса - занаятчийски изделия, неповторими по цветова гама и орнамент тъкани, костюми и фолклор, съхранили древни черти.

Общината е разположена сред невероятни хубости на природа. Тук силно отеква духът на Родопа планина. Това е основното предизвикателство за развитие на селския туризъм през четирите сезона на годината. С богати традиции в региона е ловния туризъм. Стопанството разполага с 5 804 дка площ. Тук можете да ловувате сърни, елени, диви кози, пъдпъдъци, лещари, глухари, глигани, мечки. Родопските реки гъмжат от балканска пъстърва.
В околностите се намират Дяволския мост, Кемера и резервата „Кастракли", Буйновска река и държавната граница с република Гърция.Районът е изключително богат на подземни карстови форми, сред които се открояват пещерите Корудеренската проходна пещера, Юсурската, Долно и Горно Каранската, Трите дупки. Безпорно най- красивата и посещавана от много туристи е Ягодинската пещера. До всички са изградени туристически маршрути. 
Село Борино се намира на пътя Гоце Делчев – Доспат – Девин. Борино се явява естествен център / на 20 км / между Девин и Доспат, което още повече предполага развитието на туризма в региона. Борино онстои на 100 км от Пловдив и на 70 км от Смолян.